Megőriztem az utókornak

Megőriztem az utókornak

Megőriztem az utókornak

Egy dal eléneklésével sokszor egy évszázados hagyomány éled újjá, a zene kifejező ereje által pedig él tovább a mindennapjainkban. A Királyi Kórus munkásságának ez része, egyben nemes küldetése. A Szepetneki Német Nemzetiségi Önkormányzat segítségével, Unger Ilona elnök és Major Györgyné Kórus elnök ötlete nyomán a Kórus egy olyan új fellépő ruhában mutatkozhatott meg legutóbbi koncertjén, amely viselet önmagában is hasonló érzéseket tud kiváltani a ma emberében a régmúlt emlékeiből.

Fischl Ottilia adja át az eredeti Pfeiffer Andrásné, született Lákics Máriától kapott, jelenleg az Ő tulajdonában álló felöltőjét a Királyi Kórust képviselő Büki Sándornénak

Fischl Ottilia az eredeti viseletben, az Országos Német Nemzetiségű Találkozóra készülve

Marika néninek volt egy régi-régi kis szekrénykéje, abban őrizte sokáig ezt a kis kabátkát. Egyszer váratlanul elővette, és nekem ajándékozta, lelkemre kötve, hogy nagyon-nagyon vigyázzak rá, őrizzem meg az utókornak. 32 éve őrzöm Pfeiffer Andrásné, született Lákics Mária (1889-1972) Apósom néhai rokonának ünnepi felöltőjét, és a mai napig kijárok a sírjához is, - meséli büszkén Fischl Ottilia - aki ezt a felöltőt hozta, a nemrég életre hívott Közös Kincsünk Helytörténeti Kiállítás installálásához. A svábok nagyon tudtak vigyázni az értékeikre és a hagyományos öltözeteikre, én is nagy becsben tartottam - folytatta visszaemlékezését a szepetneki Dadus. Egy alkalommal, vagy 30 évvel ezelőtt, Tihanyban voltunk a Tihanyi Apátság mellett lévő kis régiségboltban, ott láttam egy hasonlót, már akkor egy vagyont akartak adni érte, pedig kissé az már rongyos volt. Az enyém nagyon jó állapotban van, már volt rajtam többször is, viseltem legutóbb Budapesten is, amikor egy Országos Német Nemzetiségi Találkozón vettünk részt Unger Ilonával. Megtiszteltetés volt, hiszen gyönyörű ez a kis kabátka, fényes, selymes és nagyon szép az anyaga, díszítések vannak végig körbe. Nagyon boldog vagyok, hogy megőrizhettem az utókornak ezt a kézzel készült sváb ünnepi viseletet, sőt tovább is örökíthetjük, hiszen ennek a mintájára készült el a Királyi Kórus új fellépő ruhája. Nagy öröm volt Őket látni ebben a viseletben.

Major Györgyné Kórus elnök köszöni meg Kovácsné Zakócs Erzsébetnek (balról) a munkáját, aki újra alkotta a Kórus új fellépőruháját egy korabeli felöltőből

A fellépő ruha bár most készült, modern, de jelentése ugyan az. őrizzünk meg valamit a múltunkból, éljünk vele ma és adjuk tovább az utókornak. A felöltő másolatát, illetve újra tervezett változatát Kovácsné Zakócs Erzsébetnek készítette. Ez a kabátka nagyon szép kis darab, élveztem a vele való munkát. Szeretem a régi dolgokat, jó megfogni ezeket, jó érzés volt újra életre hívni. Csodálom a készítők mesterségbeli tudását, azt, ahogy a korabeli anyagokkal dolgoztak. Látszik rajtuk, hogy például a díszítések elkészítéséhez milyen sok türelemre, időre, és kézi munkára volt szükség. Legfőképp ami megfog ilyenkor az maga a stílus, mert régen, tájegységenként is, mérnöki pontossággal tudták ezt belevinni. Egy régi ruhácskának mindig van valamilyen jellegzetes stílusa. Első ránézésre megérzem a kor szellemiségét benne, a viselője szokásait. Ezeket a gondolatokat próbálom meg átörökíteni az újba. Természetesen ma már más anyagok vannak, és más a technológiánk is, nem is lehetne pontosan ugyan úgy elkészíteni egy ilyen viseletet. Újra fel kell építeni, mert csak egyszerűen másolni nem lehet. Egyrészt a viselet szellemiségét próbálom átvinni az újba, másrészt figyelembe kell vennem, hogy most más életritmusú, és más alkatú hölgyekre, és más alkalmakra készül ez a viselet, és ezt máshogy is fogják hordani. Így lényegében újra kellett alkotom a ruhát, a szellemiségét és a hagyományt tovább örökítve.

A Királyi Kórus megtiszteltetésnek veszi, és örömmel viseli koncertjein ezt a régi-új viseletet, Marika néni által oly becsben őrzött, és tovább örökített kabátkát.

A Királyi Kórus 10. Jubileumi Koncertjén Unger Ilona, a Szepetneki Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a következő szavakkal mutatta be az új fellépőruhát:
1892-ben született egy kislány a Fischl famíliában aki amikor 18 éves lett, ünneplő öltözéket kapott. Ez a felöltő, ez megtalálható a Közös Kincsünk Helytörténeti Kiállításon. Ennek a felöltőnek, ennek a kiskabátnak, ünnepi öltözéknek a tulajdonosa Fischl Ottilia, ennek a stilizált másolata most 2016 karácsonyán, a 10. Királyi Karácsonyon fél órával a kezdés előtt készült el, és a kórus abban énekelt, én azt gondolom, hogy nem is akár hogyan, mindannyiunk számára. Az építő kockák összeállnak. Ez biztos, azért vagyunk itt mindannyian, és azért leszünk itt majd öt, meg tíz, meg tizenöt év múlva is. A kabátok beszerzését a Németországi Szövetségi Köztársaság támogatta a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatán keresztül.

Galéria: A ruhapróbán, és a koncerten az új fellépő ruhában.

Print Friendly, PDF & Email